I ett strålande vackert marsväder åkte vi till Visby för ett studiebesök hos Riksutställningar. Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet utlokaliserades till Visby när de militära förbanden lades ner. På Riksutställningar i Stockholm arbetade då ca 60 personer och alla erbjöds att flytta med till Gotland, men det var inte så många som nappade på det. Bara 11 av de anställda valde en provtjänstgöring på Gotland. Några har sedan avgått med pension och några har efter provåret valt att flytta tillbaka till fastlandet, så av de 11 återstår inte många och det innebär att nästa samtliga anställda är nya i gamet. Idag arbetar 48 personer vid Riksutställningar i Visby och guiden vi hade, var en av de få som kommit från fastlandet och blivit kvar.

Här har vi börjat samlas i hallen. Det var ungefär 20 personer med på den här utflykten.

Guiden var en riktigt trevlig och omtänksam kille som hjälpte till med hiss för dem som hade svårt att gå i trapporna, ordnade fram klappstolar för de som hade svårt att stå och tålmodigt svarade på alla våra frågor.

Guidningen började med att vi fick gå ut och se på ett konstverk som heter Troja. Det är en container som är målad med en färg som gör att den skiftar i olika nyanser beroende på väder och var man står någonstans. Den var riktigt läcker. När vi sedan kom in igen och gick genom huset fanns det överallt spännande saker att titta på. Bland annat en modell av en mobil utställning där hela lokalen fraktas runt på en lastbil och sedan fälls ut, en tredimensionell affisch, Surrealism, och liten inglasad skulptur som heter “Sune sover”.

Klickar du på de små bilderna så visas de i större format under gruppen.

Här är ett foto från det vackra biblioteket med massor av datorer, böcker och skärmar med utställningar.

Riksutställningar producerar utställningar som sedan skickas runt i Sverige, Europa och övriga världen. Man har en helt otrolig snickarverkstad. Guiden påstod att det var Sveriges vackraste och mest funktionella och det skulle inte förvåna mig om han har rätt.

Just nu höll de på att göra i ordningen en utställning som skulle till Svenska Ambassaden i New York.

Det här är delar till utställningen Lek, som nu stod nedpackad i väntan på att skickas till Baltikum. Utställningen har varit runt ute i Europa i flera år och vill visa vikten av att barn har tillgång till lekplatser.

När vi gick ut passerade vi den här skräckinjagande vargen, som blev ordentligt omklappad.

Det här är ett konstverk som heter Nekromatik (tror jag), det består av svart veckad plast och plastrosor i rosa och vitt, mycket vackert!

Drygt en timme gick vi runt och tittade och så avslutades besöket med kaffe i caféterian. Guiden hade ställt fram kakor till oss och så fick vi ta oss kaffe i kaffeautomaten. Det var ett riktigt trevligt besök och nästa gång hoppas jag att vi får komma och se på Riksantikvarieämbetet. Jag tror att det är minst lika intressant.

När vi druckit kaffet åkte Åke och jag till Gotlands Allhanda och hämtade ut teaterbiljetterna som jag vunnit. Det är en förställning som går i Hemse den 31 mars och den heter Tills döden skiljer oss åt, det låter kanske inte så muntert, men kan nog vara bra ändå.